Fjärde fallgropen för ledningsgrupper

Av Anna Sahlbäck 2020-06-12

Fjärde fallgropen – Relationsproblematik

Fjärde fallgropen – Relationsproblematik

Nedan presenteras den fjärde av fem vanliga fallgropar för en ledningsgrupp, byggt på Henning Bangs forskning. Om du är intresserad kan du också ta del av de andra fyra fallgroparna i postningar från Provins fem.

Att kunna ha diskussioner och olika uppfattning i sakfrågor har visat sig vara ett kännetecken för en välfungerande ledningsgrupp. Relationskonflikter däremot, vet man påverkar ledningsgruppens effektivitet på ett negativt sätt. Att arbeta förebyggande med den psykologiska tryggheten och klimatet i ledningsgruppen är avgörande för chefernas välmående och det resultat ledningsgruppen skapar. Amy Edmondsons forskning visar tydligt att grupper som präglas av en upplevd psykologisk trygghet är mer effektiva.

Psykologisk trygghet är en gemensam upplevelse av att det upplevs tryggt (att man inte blir förödmjukad eller straffad för) att säga öppet och direkt vad vi menar, vara oeniga, visa tvivel och osäkerhet, samt medge misstag och be om hjälp.

En ledningsgrupp Provins fem arbetat med bjuder regelbundet in till både feedback och feedforward från medarbetarna och varandra.

Hur är klimatet i din ledningsgrupp? Är det en trygg och öppen miljö där du kan visa tvivel och osäkerhet?

Här kan du titta på en introduktion till EFFECT, och här tidigare klipp om fallgropar. Kika gärna på den sista, femte fallgropen här.

DelaTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *